10 dań, które koniecznie musisz zjeść w Tajlandii

Co zjeść w Tajlandii? Czego muszę spróbować? Co polecacie?

Tajska kuchnia. Oprócz szczepień i pogody, temat wałkowany miliony razy.

Dlatego postanowiliśmy stworzyć własną listę dań, które koniecznie musisz zjeść w Tajlandii. Z tą różnicą że w Tajlandii mieszkamy już ponad rok i zaczynamy łapać, czym tak naprawdę zajadają się Tajowie.

Generalnie na świecie krąży jeden podstawowy, zatrważający i szokujący tajski MIT – Pad Thai! Dokładnie tak, Tajowie nie jedzą Pad Thaia! Surprise! Przez rok, codziennie jadaliśmy w tajskich knajpach. Nigdy nie widzieliśmy Taja z Pad Thaiem. Owszem, są w menu, ale bardzo rzadko ktoś się skusi. My nie doświadczyliśmy. Mamy wrażenie, że Pad Thai szczególnie sprzedawany jest w turystycznych miejscach. Na prowincji ani widu ani słychu. Ten smażony makaron po prostu nakręca biznes, podsycając plotki o jego mistycznej sile. Tajowie to spryciarze (piszemy o tym więcej w poście „Tam gdzie wschód spotyka się z zachodem”) i coś się nam wydaje, że wyczaili, że ten niepozorne kluchy w sosie sojowym, mogą stać się ich turystycznie narodową potrawą – skoro cały świat przyjeżdża i tylko ten Pad Thai? No dobra, to smażymy!

Skoro Padthajowy mit już obalony, to zajmijmy się listą 10 dań, które koniecznie musisz zjeść w Tajlandii. Nazwy po tajsku, ale z polską wymową. Na końcu posta słowniczek małego degustatora – łatwiej będzie zamówić 🙂

Zuza

1. Pat Si Ju

tajski smażony makaron z warzywami

Pad Si Ju

Jakieś smaczne kluski i nie-Pad Thai? Prezentujemy Pad Si Ju! Szerokie płaty makaronu ryżowego, z zieleniną, jajkiem. Smażone z sosem sojowym. Podawany z dużą ilością czarnego pieprzu. Mniam.

Ostrość? Zerowa. Prócz zupek rosołków, w Tajlandii chyba tylko ta potrawa jest totalnie łagodna.

Cena? 40-70bth

2. Tom Yam

Tom yam kung

Królowa tajskich zup. Galangal, liście kariff, trawa cytrynowa, mnóstwo soku z limonki, chilli, zazwyczaj cebulka, pomidory i tajskie grzybki. Z kurczakiem, krewetkami lub owocami morza. Może być podana z mleczkiem kokosowym. Chociaż! Tutaj kolejny MIT. Mleczko kokosowe dodawane jest w turystycznych miejscach. Lokalnie, Tajowie dodają jedynie zagęszczonego mleka z puszki - Carnation Milk. Gdy kupowaliśmy kokosowe i prosiliśmy by dodali nam do zupy (bo tak lubimy), to kucharki łapały się za głowy, że co to za dziwactwo i że mamy uważać na to mleko kokosowe – bo tuczy! Niezmiennie, Tom Yam to taka tajska zupa pomidorowa. Zawsze, wszędzie, przy każdej okazji, randka czy spotkanie rodzinne, wielki pot czy mała miseczka. Tom Yam rządzi. Jeżeli macie ochotę ugotować tę zupę to podrzucamy nasz przepis na idealnego Tom Yama z krewetkami 😉

Ostrość? Klasycznie – bardzo ostra!

Cena? 70-200bth

3. Jam Mamuang

tajska surówka z mango

Jam Mamuang

Wszędzie tylko papaya salad i papaya salad. A co z mango? Co z pysznym Jam Mamuang? Papaya salad (Som Tam) przyrządza się z surowej, zielonej papai. Natomiast Jam Mamuang przygotowywana jest z zielonego, surowego mango. W dodatku mieszanka tajskich sosów, orzeszki ziemne i malutkie, suszone krewetki. Jak smakuje? Specyficznie. Jest kwaśno-słodka, ostra, chrupiąca, wyrazista. Tajowie zajadają się takimi surówkami przy każdym posiłku. Smak tak ciekawy, że ciężko go opisać. Koniecznie musisz zjeść!

Ostrość? Standardowo całkiem całkiem. Ale zawsze można poprosić o „maj pet”czyli nie ostre.

Cena: 40-80bth

4. Pad Phak Med Mamuang

kurczak z warzywami o orzechami nerkowca

Pat Phak Med Mamuang

Kolejna łagodna i przesmaczna potrawa. Warzywa w aksamitnym sosiku (czasem sojowym, czasem słodko kwaśnym) z dodatkiem orzechów nerkowca. Klasyk. Nam bardziej odpowiada wersja z sosem sojowym. Oczywiście, jak to bywa na całym świecie, ile kucharek tyle przepisów. Każde tajskie danie gotowane jest z podstawowej, tradycyjnej receptury, jednak samo wykonanie, dodatki czy innowacje to już szalony pomysł kucharza.

Ostrość? Danie łagodne.

Cena? 80-150bth

5. Larb

sałatka mięsna

Larb Mu

Nasze ostatnie odkrycie. Dzięki temu, że mówimy po tajsku, odkrywamy tajemnice tajskiej kuchni. Larb wygląda niepozornie – ot, zwykła sałatka mięsna. Ale smakuje nieziemsko! Kwaśna, ostra, słona. Pyszna. Jak się ją przyrządza? Mięso bez dodatku przypraw podsmażamy na patelni. Następnie przerzucamy do miski, dodajemy szczypiorek, sok z limonki, suszone chilli, sos rybny, liście tajskiej bazylii i mięty oraz tajemny składnik – Khao Khua – sproszkowany prażony ryż 🙂

Tajowie najczęściej przyrządzają Larb z kurczakiem (gai) lub wieprzowiną (mu), jednak próbowaliśmy też kaczki i wołowiny. Zdecydowanie nasze ulubione danie!

Ostrość? Mega, ale kwaśny sosik i aromatyczne zioła stanowią rozpustę dla podniebienia.

Cena? 80-150bth

6. Pad Phak Bung

szpinak wodny

Pat Phak Bung

Morning glory - wodny szpinak. Dużo zieleniny z czosnkiem, świeżą chilli i sosem ostrygowym. Proste, tanie, smaczne. Idealne jako dodatek do mięsnego dania. Można zamówić także z kurą lub świnką.

Ostrość? Delikatna, łoskocząca.

Cena? 40Bth (bez mięsa) do 100bth (z mięsem).

7. Pad Khra Pao Mu Kai Dao

smażona wieprzowina z ryżem i jajkiem sadzonym

Pat Khra Pao

Potrawa narodowa, schabowy wśród tajskich szlagierów. To musisz zjeść, nie ma wymówek! Zapewniamy, z naszych obserwacji wynika, że 8/10 Tajów na obiadek wpindala Pat Khra Pao, na bank. Najczęściej przyrządzana jest wieprzowina. Smażona w sosiku rybnym, sojowym, ostrygowym z dodatkiem chilli i tajskiej bazylii. Trochę brązowego cukru, soli i voila! Najczęściej zmawiane z dodatkiem Kai Dao – jajka sadzonego. Wyobraźcie sobie ten pyszny, delikatny ryżyk. Na górze ułożone soczyste, ostro-sojowe mięsko, aromatycznie pachnące bazylią. Na tym perfekcyjnie wysmażone jajeczko. I ten moment, gdy żółto rozlewa się po mięsku i ryżyku, idealnie dopełniając kompozycji... Poezja!

Ostrość? Przyjemna

Cena? 40-80bth

8. Gen Si Kiau

tajskie zielone curry i sałatka mięsna

Gen Si Kiau

Po lewej Gen Si Kiau, po prawej Larb Gai

Coś dla fanów intensywnych, ostrych zup. Tajskie zielone curry. Z warzywami i mięsem (najczęściej kurczakiem lub wieprzowina). Swój charakterystyczny smak zawdzięcza domowej, zielonej paście curry, tajskiej bazylii oraz eggplantowi – takie małe, okrągłe zielone warzywo, ni ogórek, ni cukinia. Ale ugotowane jest mięciutkie i smaczne.

Ostrość? Znacząca (pot na czole, łzy w oczach, brak tchu)

Cena? 80-150bth

9. Kau Man Gai

kurczak z ryżem i rosołem

Kau Man Gai

Potrawa, którą Tajowie jadają na śniadanie. Super dla dzieci. Mieliśmy doświadczenia z ośmiolatkiem w Tajlandii i wiemy, że niełatwo znaleźć coś dostosowanego do smaku dziecka. Danie, które idealnie sprawdzi się także dla fitfreaków, osób dbających o masę lub linie albo przeziębionych (albo na kaca)! A cóż to za magiczna potrawa? Minimalizm jest kluczem. Delikatna pierś z kurczaka bez przypraw, do tego ryż i miska rosołu. Bardzo prosto i zdrowo. Czasem Kau Man Gai podawany jest z sosem do ryżu i mięsa (ostrym lub słodko kwaśnym). Dla nas opcja raczej obiadowa, dla Tajów w sam raz na śniadanko 🙂

Ostrość? Zerowa. No chyba, że sosik.

Cena? 40-60bth

10. Nam Tok

rosół z dodatkiem krwi wieprzowej

Nam Tok

Na koniec coś dla smakoszy polskiej czerniny. Nam Tok. Niepozorna zupa z makaronem ryżowym, czasem kulkami mięsnymi lub zwykłym mięsem, kiełkami fasoli mung. W dodatku chrupiący chips. Dlaczego ta zupa jest tak wyjątkowa? Do klasycznego rosołu dodawana jest wieprzowa krew – nie brzmi może zbyt smacznie, ale gwarantujemy, że jest pycha. Delikatnie słodkawy, gęsty rosołek z dodatkami. Kto lubi czerninę wie o czym mówimy 🙂

Ostrość? Znikoma

Cena? 30-60bth

Mamy nadzieję, że nasza lista 10 dań, które koniecznie musisz zjeść w Tajlandii, okaże się przydatna 🙂 Daj znać, które danie smakowało najbardziej!

Słowniczek:

gin - jeść

gai - kurczak

mu - wieprzowina

vua - wołowina

ped - kaczka

kung - krewetki

ahan tale – owoce morza

phak - warzywa

pet – ostre

maj pet – nie ostre

Posted in PORADY, TAJSKIE SMAKI and tagged , , .